Főmenü
Zenei informatika
2011. február 26, szombat
Dr. Nagy Zoltán, 22:39
Képgaléria  Nyomtatás  E-mail 

Leírás az ének-zene (BA) alapszak zenei informatikus szakirányról

 

Fontosabb tantárgyak:

Hangszerismeret (akusztikus): A főként szimfonikus zenekarban használt akusztikus hangszerek hangterjedelmének, zenekarban elfoglalt helyének, kialakulásuk történetének, egyéb sajátosságainak (milyen kulcsban olvas, transzponáló hangszer-e) elsajátítása.

Hangszerismeret (elektronikus): A modern technikát alkalmazó hangszerek működésének, hangzásának, felhasználási lehetőségeinek megismerése.

Bevezetés az elektronikus zenébe: Az elektronikus zene kialakulása, története, az ezzel foglalkozó zeneszerzők életrajza, tevékenysége.

Formatan (A szakirány sajátos szempontjai szerint): Az alapszakban megismert zenei formák átültetése az elektronikus zenébe a különböző hangvágó, hangszerkesztő szoftverek segítségével.

Számítógépes zenei szoftverkezelés, kottaszerkesztés (MIDI): A legelterjedtebb és legújabb zeneszerkesztő és kottaíró szoftverek működésével, kezelésével, felhasználásával való megismerkedés.

Számítógépes zenei szoftverkezelés (AUDIO): Hangrögzítő, hangvágó, effektező, hangátalakító programok, az ezekhez tartozó bővítmények működésének, felhasználásának elsajátítása.

Számítógépes zenei hardverek, és egyéb eszközök: A számítógéphez csatlakoztatható stúdiótechnikai hardverek (hangkártyák, effektprocesszorok, keverőpultok) működése, használata.

A hangszerelés alapjai, hangszerelés: Az akusztikus és elektronikus hangszerek és hangszínek közös használatának elsajátítása, a hangszerelés lapjainak megismerése.

Rádiós gyakorlat, televíziós gyakorlat, koncertfelvétel készítés: Az eddig elsajátított főként elméleti ismeretek gyakorlatba való átültetése, a helyi rádiók, televíziók segítségével, a rögzített hang átalakítása, effektezése, vágása, képpel való szinkronizálása.

Élő televízióadásban való közreműködés: A képzés végén a hallgatók már készség szinten kell kezelniük a felvételhez szükséges eszközöket, így lehetőséget kell kapniuk élő televízió-műsorok készítésében, sugárzásában való részvételhez.