Főmenü
Eszterházy Károly Főiskola Nőikara és Kamarakórusa
2011. február 26, szombat
Dr. Nagy Zoltán, 22:58
Képgaléria  Nyomtatás  E-mail 

A nőikar több mint 40 éves múlttal rendelkező együttes. Kezdetben Tar Lőrinc irányítása alatt működött. Munkájuk során számos hazai és nemzetközi verseny díjazottjai voltak. Különösen kiemelkedik ezek közül a BBC Kórusverseny nagydíja.  Tar Lőrinc halála után Szabóné Vass Márta vette át a kórus vezetését. Repertoárjukba szívesen vették be mind a régi, mind a kortárs zene igényes műveit. Működése során számos alkalommal mutatkoztak be hazai és nemzetközi közönség előtt.

2003-ban és 2007-ben a besztercebányai Bél Mátyás Tudományegyetem Nemzetközi Kórusversenyének első díját, és az ehhez kapcsolódó különdíjat (abszolút győztes díj, karnagyi különdíj, a kötelező művek legjobb előadásáért járó díj) nyerték.

A 2004-es év jelentős eseménye volt a Loire-Atlantique megyei szakmai és koncertkörút. 2006-ban Pardubicében, Nemzetközi Egyetemi Kórusfesztiválon folklór kategóriában arany fokozatot, női kari kategóriában ezüst fokozatot (aranyat nem adott ki a zsűri) kaptak, Vass Márta kórusvezető, pedig karnagyi különdíjban részesült.

A vegyes kar vezetője 1995-ig Szepesi Györgyné volt, nyugdíjba vonulása után  1995-2008-ig Kis Katalin.  A kórus jellemzően egyetemi és egyéb kórusokkal kialakított közös projektekben vett részt. Programjai közül kiemelkednek:

1997.   Besztercebánya Bél Mátyás Tudományegyetem – Egyetemi és Főiskolai Kórusok

            Nemzetközi Fesztiválján kamarakórus kategóriában aranydiploma.

1998.   Közös koncertek a Marburger Polizeichor-ral Egerben, koncertturné Marburgban és környékén.

            Rózsa Pál zeneszerző két darabjának ősbemutatója.

1998–2001.  Zene és történelem – Kastélyok és katedrálisok című német-magyar kórusfesztivál állandó résztvevői.

2000.   Közös koncertek a Valdosta State University kórusával

2002.   Bordalok Egerből CD-felvétel

2004.   Közös koncert a Vaasa-i Egyetem (Finnország) kórusával

2008 óta Kabdebó Sándor karnagy a kórus vezetője. Működése alatt számos hazai és nemzetközi kórusversenyen szerepeltek kiemelkedő eredménnyel. Kiemelkednek a 2009 és 2011-es Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen és a 2012-es várnai Prof. Georgi Dimitrov kórusverseny- és fesztiválon elért eredmények.

Sajnos a hallgatói létszám csökkenése miatt ma már egy nagyobb létszámú nőikar és egy kisebb létszámú vegyes kamarakórus működik a tanszéken.

Az elmúlt évek díjai

Női kar

2003. júl. 3-6. Szlovákia, Besztercebánya – Bél Mátyás Egyetem – X. Nemzetközi Egyetemi és Főiskolai Kórusfesztivál - I. helyezés  - aranydiploma, Abszolút győztesnek járó diploma; kórusvezető: Szabóné Vass Márta

2006. június 27-től július 3-ig Pardubicében (Csehország) Nemzetközi Egyetemi Kórusfesztiválon vett részt az EKF Női kara. Női kari kategóriában ezüst fokozatot (aranyat nem adott ki a zsűri) folklór kategóriában arany fokozatot nyert a kórus, a zsűri szavazata alapján Grand Pixe versenyre jelölt 5 kórus közé került, valamint Vass Márta kórusvezető a zsűritől karnagyi különdíjat kapott.

2007. május 5–8-ig Szlovákia – Bél Mátyás Egyetem - Nemzetközi Kórusverseny – arany diplomát valamint a kötelező művek előadásáért a legjobb előadónak járó különdíjat nyerték el Szabóné Vass Márta karnagy vezetésével

2013. március 24-26.  XIV. Budapesti Nemzetközi Kórusfesztivál – aranydiploma – Kabdebó Sándor vezetésével

  

Vegyes kar, kamarakórus

2009. november 26-29. Kodály Zoltán V. Magyar Kórusverseny, Budapest. A kórus kiemelkedő teljesítménnyel, 94,5 ponttal, Arany diplomával II. díjat nyert. Kabdebó Sándor karnagy különdíjban részesült. 

2011.  április 17-19. XIII. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál

Ifjúsági vegyes karok kategóriában 22,69 ponttal Arany III fokozat diploma

2011 november „Év kórusa” minősítés  az Éneklő Ifjúság fesztiválon.

2012. május Prof. Georgi Dimitrov kórusverseny- és fesztivál, Várna (Bulgária) Eszterházy Kamarakórus Kabdebó Sándor karnagy vezetésével az értékes III. díjat nyerte el a kamarakórusok kategóriájában.